Що таке піддомен і навіщо створювати піддомени?

Що таке піддомен або субдомен?

Відомо, що доменне ім'я має певну структуру і ділиться на рівні, які відокремлюються один від одного крапками. Наявність рівнів необхідно для правильної роботи DNS *.

* DNS- це технологія, яка допомагає браузеру знайти правильний сайт по доменному імені.

Рівні вважаються зліва-направо. Спочатку йде кореневої домен (він же нульовий рівень) - це точка в крайній правій частині доменного імені. Звичайний користувач не бачить цієї точки, але вона існує на рівні DNS. Щоб було зрозуміліше, ця точка схожа з “http://” перед адресою сайту - вводити її необов'язково, браузер сам підставить ці літери.

 

  1. домен нульового рівня;

  2. домен першого рівня;

  3. домен другого рівня;

  4. домен третього рівня;

  5. домен четвертого рівня.

І таких рівнів може бути всього 127, при цьому кожен з них не може містити більше 63 символів. Максимальна довжина доменного імені з усіма піддоменами не повинна перевищувати 255 символів. Іноді, реєстраторами можуть встановлюватися більш суворі обмеження.

Технічно, кожен домен, що йде після кореневого, вважається доменом попереднього: .ua - піддомен кореневого домена, com.ua - піддомен домену .ua, а ukraine.com.ua - піддомен com.ua. На практиці, піддоменами називають тільки домени третього рівня і вище, а домени перших двох рівнів - доменним ім'ям. Це робиться для того, щоб простіше було орієнтуватися, адже доменне ім'я одне на весь період реєстрації, а піддоменів може бути скільки завгодно.

Навіщо потрібні піддомени або субдомени?

Піддомени або субдомени використовуються для того, щоб привласнити окремої веб-сторінці унікальне ім'я.

Структурувати контент на сайті

Адреса, який має піддомен, виглядає як окремий самостійний сайт. До того ж, він простіше запам'ятовується, ніж текст за косою рискою на засланні.

Кожен проект компанії або окремий сервіс може мати свій піддомен. Особливо, якщо кожен з них розрахований на окремий ринок або різну цільову аудиторію. Прикладом цього можуть послужити сервіси Google. Пошуковик розташований на основному домені компанії, а всі інші сервіси - на піддоменів: drive.google.com, mail.google.com, docs.google.com.

Розподілити навантаження на сайт

Щоб розподілити навантаження між серверами, кожен домен необхідно підключати до хостингу окремо - це допоможе розподілити навантаження між декількома серверами. Наприклад, основний сайт можна розмістити на одному сервері, а окремі розділи або другорядні сервіси - на іншому.
Також за допомогою спеціальної програми та коду, можна перенаправити на інший IP-адреса і окремі каталоги

На субдомени можна перенести і внутрішні сервіси компанії: підсайт для працівників компанії, поштовий і FTP-сервер, середу для розробки і тестування сховищі вільно розповсюджуваних зображень.

Надати клієнтам безкоштовне ім'я для сайту

Це буде зручно для тих компаній, чиї клієнти створюють акаунти або сайти, з подальшою публікацією їх в інтернеті. Наприклад, компанія друкує зображення на одязі і дає можливість іншим користувачам створювати особисті магазини на базі свого.

Приклад: конструктори сайтів Wix або Tilda - за допомогою даних сервісів клієнти можуть публікувати сайти і посадочні сторінки на власних доменах. У підсумку адреса виглядає так: example.wix.com або example.tilda.ws.

Як створити піддомен

Піддомен можна створити на стороні DNS-серверів, які використовують домен. Найчастіше, вони належать доменному реєстратору, або ж хостинг-провайдеру. У разі, якщо ви не пам'ятаєте, до яких DNS-серверів підключений ваш домен, ви можете перевірити цю інформацію в Whois.

Як піддомени впливають на SEO

Піддомени сприймаються пошуковими системами як самостійні сайти. Тому, тим, хто планує зайнятися оптимізацією сайту , Необхідно враховувати дві речі:

  • Зовнішні посилання на піддомени не впливають на авторитет основного сайту. під “авторитетом” мається на увазі популярність сайту в очах пошукових систем. А зовнішні посилання є одним з факторів, за якими він обчислюється. Чим більше посилань на ваш сайт є на інших сайтах, тим вище його позиції в результатах пошуку і, відповідно, авторитет. Це працює за таким принципом: раз на сайт посилаються інші, то пошуковики вважають, що на даний сайт має корисний контент. Якщо сторінки сайту розташовані на піддоменів, посилання на них не будуть автоматично впливати на позиції основного домену. Маючи невеликий бюджеті на SEO, більш вигідно використовувати каталоги, тому що весь авторитет від зовнішніх посилань буде передаватися основного домену.

  • Кожен піддомен ранжируется окремо. Припустимо, що основний домен добре ранжируется по деяких запитах, чи буде це означати, що піддомен також буде добре ранжируватися по ним? – відповідь “немає”. Це ж правило стосується і навпаки.
    Тому краще, щоб ключові слова на основному домені і піддоменів відрізнялися. У разі, якщо вони будуть перетинатися, буде важче добитися високих позицій в результатах пошуку для поддомена, і на просування доведеться витрачати додаткові гроші.
    У піддоменів є сенс в тому випадку, якщо ключові слова не перетинаються. Наприклад, сторінки з різними продуктами: okna.domain.ua, dveri.domain.ua, vorota.domain.ua.

Як дізнатися піддомени сайту

Це може бути корисно тому, хто займається SEO і проводить технічний аналіз сайту. Можливо, якийсь із піддоменів має дублюючий контент, але ніхто не пам'ятає про його існування. Або вашою метою є аналіз піддоменів конкурентів.

Щоб дізнатися все проіндексовані пошукачем домени, необхідно ввести в гуглі спеціальний запит. Тільки замість «google.com» підставте свій або будь-який інший домен.

site: google.com -inurl: https://google.com -inurl: https://www.google.com -inurl: http://google.com -inurl: http://www.google.com

Також існують безкоштовні сервіси з пошуку піддоменів: DNSdumpster або Pentest Tools. Але вони не завжди можуть знайти потрібний піддомен.

Також, перевірити піддомен можна за допомогою спеціального сервісу Serpstat, у них на сайті можна знайти піддомени будь-якого домену.

Для цього потрібно ввести доменне ім'я в рядку пошуку і перейти в меню зліва в дбав «Аналіз сайту» - «Аналіз доменів» - «SEO-аналіз» - «Піддомени».


Ми пропонуємо найкращий віртуальний хостинг для сайтів на Joomla, Wordpress та інших популярних CMS з підтримкою PHP, Perl, MySQL.

просто виберіть домен , замовте хостинг і встановіть CMS в один клік.

Вибирайте пакет послуг, який максимально відповідає потребам вашого проекту: SSD хостинг, VPS на SSD, Cloud (хмарний) хостинг, хмарний VPS. Виділений сервер або dedicated server.

Наша технічна підтримка , Працює в режимі 24/7/365 і Ви завжди зможете отримати кваліфіковану допомогу, якщо виникнуть питання.