Що таке CMS? Огляд кращих CMS

  1. Для чого потрібна система управління контентом?
  2. Які бувають CMS?
  3. Flate-file системи управління контентом
  4. Генератори статичних сайтів
  5. Найпопулярніші CMS
  6. Як вибрати CMS?
  7. Як перевірити яка CMS сайту?
  8. Модулі для CMS
  9. Підсумок

Щоб залучити й утримати якомога більше відвідувачів за допомогою веб-сайту, вам необхідний привабливий контент. Тексти, зображення, відео та графіка не тільки забезпечують додаткову цінність ресурсу для користувачів, але і позитивно відзначаються пошуковими системами.

Після створення, будь-який контент повинен бути опублікований, а потім їм треба управляти, оновлювати і поширювати в Інтернеті. Незалежно від розміру веб-сайту, це трудомістке завдання, що реалізується за допомогою системи управління контентом (CMS).

Для чого потрібна система управління контентом?

В даний час на ринку є близько 300 різних CMS. При управлінні контентом з їх допомогою зовсім не потрібні навички програмування, а адміністрування зводитися до простих повторюваним функцій – наприклад, створення нових розділів і копіювання тексту з Word у вбудований редактор. При цьому використовується графічний користувальницький інтерфейс, який інтуїтивно зрозумілий більшості людей епохи смартфонів.

Саме програмне забезпечення являє собою інтерактивний ресурс, так зване веб-додаток. На практиці це працює таким чином, що співробітники заходять на свою сторінку входу, щоб потрапити на ту частину сайту, яка невидима для відвідувачів. Ця частина називається бекенда. Загальнодоступною частиною веб-сайту є інтерфейс.

Бекенда використовується для настройки ресурсу і управління контентом. Без CMS оператори веб-сайтів повинні були б редагувати сторінку для кожного зміни за допомогою редактора HTML, а потім завантажувати її на сервер за допомогою програми FTP. З CMS це більше не потрібно

Простота управління робить ці системи ідеальними для підтримки як великих, так і односторінкових сайтів. Деякі з CMS безкоштовні, деякі з відкритим вихідним кодом, що означає, що кожен власник може вносити правки під вимоги власних унікальних проектів.

Які бувають CMS?

Найважливіша відмінність разлізлічних систем – в складності роботи з ними. Тобто, деякі підходять для новачків (WordPress), а для деяких потрібен мінімальний досвід користування (Drupal).

За типом роботи з даними, всі системи поділяються на 3 класу

Класичні системи управління контентом з підключеною базою даних

Звичайні CMS, наприклад такі, як WordPress, Joomla, Drupal та TYPO3, працюють з підключеними базами даних. Це означає, що весь контент зберігається в окремій базі даних.

Flate-file системи управління контентом

В якості альтернативи звичайному CMS, які працюють з підключеними базами даних, існують так звані плоскі файлові системи. Вони зберігають вміст сайту у вигляді простих файлів, тому їм не потрібна власна база даних на сервері. До них відносяться такі продукти, як Grav, Pico і Kirby.

Flate-file

 

Генератори статичних сайтів

На додаток до систем управління контентом з базою даних або без неї на ринку з'являється все більше статичних генераторів веб-сайтів. Вони не заповнені контентом, як звичайні CMS. Кожен раз, коли вносяться зміни, система створює статичні HTML-файли і відновлює сторінку. Таким чином, сторінки статичні і мають високу продуктивність. Генератори більш підходять для професійних, технічно підкованих користувачів, але робота з ними стає все простіше завдяки додатковим сервісам і інтерфейсів адміністратора. Кращими представниками тут є Forestry.io, DatoCMS і Lektor

За моделлю управління, всі системи поділяються на 4 типи:

  • CMS Програмне забезпечення управління контентом незалежно від виду презентації даних.

  • WPS Спрощена CMS для блогів.

  • WCMS Система управління для веб-контенту, адаптована для роботи з мобільних пристроїв.

  • ECMS Система управління контентом підприємств.

Найпопулярніші CMS

WordPress

Вордпрес

 

WordPress починався як просте програмне забезпечення для створення блогу. З роками система ставала все більш популярною: з'являлися нові функції і шаблони. Такі рішення, як «5-хвилинна установка», безліч безкоштовних тем і проста інтеграція плагінів, безумовно, сприяли успіху цієї CMS.

Якщо вам потрібен сайт, але у вас практично немає бюджету і часу на нього, WordPress- це правильний вибір. Система встановлюється за кілька хвилин, потім користувачі можуть відразу ж почати публікувати контент. Вклавши трохи грошей в якісну тему, ви зможете швидко домогтися професійного зовнішнього вигляду. Якщо з часом виникають більш конкретні вимоги до проекту, ви зможете швидко знайти готове рішення у вигляді плагіна.

Joomla

Joomla

 

Як і WordPress і TYPO3, Joomla заснована на мові програмування PHP, який візуально перетворює вміст бази даних MySQL. Установка Joomla працює практично на кожному веб-хостингу і займає всього 30 секунд. Розробники можуть запрограмувати велика кількість індивідуальних розширень для системи.

На відміну від інших CMS, Joomlaпропонує тільки поле введення з підтримкою редактора для текстів для створення і форматування контенту. Це виглядає дуже просто на перший погляд, але викликає проблеми при складному форматуванні.

Drupal

Drupal

 

Колись задуманий як соціальна платформа для обміну інформацією, Drupalперетворився в одну з найбільш широко використовуваних систем редагування з відкритим вихідним кодом.

На додаток до основних функцій, Drupal фокусується на розробці соціальних публікацій і порталів спільноти, щоб учасники могли створювати власний контент і взаємодіяти з іншими учасниками. В Drupal, як і в WordPress і Joomla, розділи управляються на основі об'єктів. Модульна структура CMS дозволяє реалізувати окремі і складні структури сторінок. Спочатку досить тонка, вона може бути адаптована до ваших власних бажань за допомогою різних додаткових розширень.

В цілому, Drupal більше підходить для досвідчених веб-розробників, тому що, на відміну від WordPress, бажана конфігурація повинна бути спочатку зібрана в певному порядку.

TYPO3

typo3

 

TYPO3 є найбільш популярною системою для великих фірм і компаній. CMS доступна на більш ніж 50 мовах і має понад 5000 розширень. Велике співтовариство постійно і активно бере участь у розвитку системи. Навіть у базовій установці ця потужна CMS включає в себе безліч функцій, таких як підтримка декількох доменів і розширене управління правами для кількох адміністраторів і користувачів.

Для реалізації ж складних структур сторінок з багатомовним контентом, система редагування вимагає спеціальних знань. В цілому, TYPO3 - це неймовірно складна CMS, яка зазвичай може робити більше, ніж потрібно користувачам на їх сайті. У порівнянні з іншими системами, вона вимагає тривалого періоду навчання і порівняно великих адміністративних зусиль.

MODx 

MODx

 

«MODх Evolution» є поєднанням CMS і CMF - з «Системи управління контентом» і «Структури управління контентом», тобто платформи. Система підходить як для невеликих, так і для великих веб-сайтів, тобто від веб-візитки до ресурсу міжнародної компанії.

Найбільша перешкода, яке ви повинні прийняти в MODX, це ви самі: MODх - це система для професіоналів. Для використання необхідно мінімальне знання HTML і CSS.

У MODx особлива увага приділяється зручності використання створених веб-сайтів і оптимальному поєднанню дизайну і контенту. Для початку знання програмування вам не будуть потрібні, однак, як тільки ви захочете реалізувати спеціальні та індивідуальні рішення, потрібно буде застосувати CSS і HTML.

MODх управляє вмістом і надає розмітку, яка повинна бути вказана до останньої деталі. Після успішної установки MODх надає порожню білу сторінку з мінімальним початковим кодом HTML. Так починається кожен проект MODх.

Як вибрати CMS?

CMS так само різноманітні, як і веб-сайти, для яких вони використовуються. Drupal непростий для початківців, а WordPress для повноцінної роботи вимагає установки десятка плагінів. Що ж стосується MODx, то її частіше вибирають професійні веб-дизайнери. Нижче ми наведемо кілька практичних порад щодо вибору підходящої системи

  1. Визначення області. Якщо ви зібралися робити блог – вам потрібен WordPress, якщо сайт візитку або каталог краще зупинити вибір на Joomla. Якщо форум можна використовувати Drupal. Якщо корпоративний сайт – MODx або TYPO3. Для створення інтернет-магазину підійде будь-яка CMS, але WordPress і TYPO3 мають переваги в захисті транзакцій.
  2. Визначення часу навчання. При повній відсутності досвіду, ви швидше за все освоїте WordPress, на другому місці по легкості варто Joomla, потім Drupal. MODx або TYPO3 більш складні в освоєнні.
  3. Визначення часу зайнятості. Тут картина аналогічна. Найбільш просто адмініструвати WordPress, а найбільш складно – MODx.
  4. Визначення ефективності SEO. В принципі, рівень якості SEO не так вже й сильно залежить від CMS, однак WordPress лідирує за кількістю плагінів для оптимізації.

Як перевірити яка CMS сайту?

Якщо ви хочете дізнатися, з якою CMS був створений той чи інший веб-сайт, ви можете зробити трьома основними способами.

1. Перший і найпростіший спосіб - отримати доступ до коду сторінки.

Якщо ви використовуєте панель управління WordPress, ви зазвичай побачите такий рядок в коді:

 

Це означає, що в якості оператора ви побачите генератор, який показує, з якою CMS був створений цей веб-сайт. Ви також можете перевірити, як виглядає шлях до інших файлів. На засланні на картинки можна подивитися інформацію через панель управління.

2. Ви можете перевірити файл robots.txt. Таким чином, панель управління розпізнає веб-майстрів, які вже створили такий файл і добре розбираються в своїх каталогах.

Наприклад, у нас є файл Robot.txt для WordPress:

  • Disallow: / cgi-bin
  • Disallow: / wp-admin
  • Disallow: / wp-includes
  • Disallow: / wp-content / plugins
  • Disallow: / wp-content / cache
  • Disallow: / wp-content / themes

І цей же файл Robot.txt служить прикладом для Joomla:

  • Disallow: /administrator
  • Disallow: /cache
  • Disallow: /includes
  • Disallow: /installation
  • Disallow: /language
  • Disallow: /media

Як бачите, файли Robot.txt виглядають дуже по-різному.

3. Спеціальні служби, які розпізнають CMS.

Також є можливість перевірити систему управління контентом за допомогою спеціальних сервісів. Вони працюють онлайн і швидко визначають панель управління сайтом.

Наприклад, whatcmsisthis.com - це інструмент, який доступний вам цілодобово. Все, що вам потрібно зробити, це вставити URL-адресу потрібного веб-сайту і натиснути кнопку «Перейти».

Модулі для CMS

Модулі, також звані розширеннями, являють собою невеликі програми, які працюють разом з CMS і виконують певні завдання.

Наприклад, є плагіни для створення фотогалерей, контактні форми, форум на веб-сайті і т. Д. Є також плагіни, які допомагають виконувати оптимізацію в пошукових системах, автоматизувати резервне копіювання і захищати сайт від кібератак.

Модулі написані програмістами по всьому світу. В даний час WordPress налічує понад 50000 полігонів, а Joomla близько 20000.

Підсумок

CMS значно спрощує і прискорює роботу на сайті. Хоча налаштування CMS слід залишити на розсуд експерта або, по крайней мере, людини, що володіє твердими знаннями в цій області, навіть початківцям користувачам буде потрібно лише трохи спеціальних знань для продуктивного повсякденного використання. CMS призначені для управління і оновлення веб-сайтів без допомоги веб-дизайнерів і програмістів.

Навіть бар'єр установки легко подолати. Багато постачальників послуг веб-хостингу пропонують автоматичну установку програмного забезпечення CMS за низькими цінами. Оператори сайту можуть почати публікувати контент негайно. Це стає ще простіше з керованими пропозиціями CMS, в яких хостер також бере на себе обслуговування і підтримку системи. У багатьох випадках це економить вартість найму експерта.

На жаль, у CMS з відкритим вихідним кодом є проблема безпеки: в більшості випадків власники веб-сайтів не використовують чисту систему виробника, а доповнюють її захищеними шаблонами, плагінами і віджетами.

 


 

Ми пропонуємо найкращий віртуальний хостинг для сайтів на Joomla , Wordpress та інших популярних CMS з підтримкою PHP, Perl, MySQL.

Просто виберіть домен , замовте хостинг і встановіть CMS в один клік.

Вибирайте пакет послуг, який максимально відповідає потребам вашого проекту: SSD хостинг від 1$, VPS на SSD від 12$, Cloud (хмарний) хостинг від 3$, Хмарний VPS від 6$. Виділений сервер або dedicated server.

Наша технічна підтримка , Працює в режимі 24/7/365 і Ви завжди зможете отримати кваліфіковану допомогу, якщо виникнуть питання.