Як правильно вибрати виділений сервер?

Виділений сервер або Dedicated server – це вид хостингу, при якому клієнту надається окрема фізична машина цілком. При розміщенні веб-ресурсу на виділеному сервері все потужності машини в повному розпорядженні у одного клієнта, немає необхідності ділити ресурси сервера з сусідами, як це відбувається на віртуальних серверах VPS / VDS.

Зазвичай виділений сервер використовується для запуску додатків, які мають підвищені вимоги до ресурсів або з якихось причин не можуть співіснувати на одному сервері з іншими проектами.

Отримавши в оренду виділений сервер Ви зможете самостійно підібрати комплектуючі, вибрати процесор, оперативну пам'ять, обсяг дискового простору, а також підключити додаткове мережеве обладнання або інше специфічне залізо. Ви можете створити конфігурацію, яка буде максимально відповідати технічним вимогам вашого проекту і забезпечать найкращу продуктивність незалежно від рівня складності поставлених завдань.

Що потрібно враховувати при виборі виділеного сервера?

вибираючи виділений сервер , Поставте питаннями: «Для чого цей сервер буде використовуватися і які технічні характеристики для цього потрібні?», «Які вимоги у даного проекту до обладнання?». Можливо це буде інтернет магазин з високою відвідуваністю, або платформа для розробки веб-додатків, або Ви плануєте зберігати на сервері великий обсяг даних – все це потрібно врахувати вибираючи залізо, так як в одних випадках Вам знадобиться великий обсяг оперативної пам'яті, а в інших високочастотний процесор. Давайте розбиратися.

процесор

У процесорів є дві основні характеристики, ця кількість ядер і частота.

У багатоядерних процесорах, як правило частота знижена, це дозволяє зменшити енергоспоживання процесора без втрати продуктивності. Такі процесори використовуються в тих процесах, які підтримують багатопоточність і розпаралелювання обчислень, наприклад для віртуалізації або кодування відео. Приклад таких багатоядерних процесорів Intel Xeon Gold і Intel Xeon Silver.

Для деяких завдань навпаки важлива висока частота ядер, в той час як їх кількість менш важливо. Високочастотні процесори підійдуть для серверів на яких використовується ліцензійне ПЗ (наприклад ОС Windows) з тарифікацією по ядрах або якщо у Вас на сервері буде встановлена база 1С. Прикладом такого процесора буде Intel Xeon E-cерии.

Оперативна пам'ять

Оперативна пам'ять повинна відповідати таким важливим вимогам як висока надійність, максимальна продуктивність, невелике споживання електроенергії.

У серверній системі оперативна пам'ять відповідає за швидкість обробки даних. У ній тимчасово зберігаються вихідні, вхідні та проміжні дані операційної системи і програм. Тому вибираючи пам'ять для сервера потрібно пам'ятати, що чим більше буде звернень до сервера тим більше пам'яті необхідно для збереження цих даних, а якщо до сервера буде не так багато звернень і потреби в високих швидкостях немає, то і пам'яті багато ставити не варто, можна нарощувати потужності в міру того як будуть рости потреби Вашого проекту.

Пропускна здатність мережевих інтерфейсів

Пропускна здатність інтерфейсів - це максимальна швидкість, з якою дані можуть передаватися через даний інтерфейс.

Зазвичай провайдери пропонують Ethernet-порти 1G (1 Гбіт / с) і 10G (10 Гбіт / с).

1G порти можна використовувати для виходу в інтернет, їх пропускної спроможності буде для цього достатньо і як правило у всіх серверах вбудовано по 2 таких порту.

10G порти більш високошвидкісні, використовуються для організації локальної мережі і їх потрібно встановлювати додатково.

дискові накопичувачі

У дискових накопичувачів важливі такі параметри: час доступу і ємність.

SATA диски мають швидкість читання значно нижче, ніж у SAS і SSD, але вони можуть зберігати великий обсяг інформації (до десятків ТБ). Такі диски підійдуть для великого обсягу статичного контенту, бекапов, кодування відео, для ігрових серверів, а також для об'ємних, але не навантажених файл-серверів – для всіх тих завдань, які не вимагають частої запису і читання інформації.

SAS диски мають високу продуктивність. Їх швидкість обертання вдвічі вище, ніж у SATA, тому їх варто вибирати для задач, які вимагають високої швидкості і многопоточного доступу. Також диски SAS (на відміну від SSD) можуть забезпечити надійну і багаторазову перезапис даних, що робить їх дуже надійними, але на відміну від SATA вони мають невеликий обсяг. SAS добре підходять для організації хостингу, системи управління базами даних, розподілених систем, WEB-серверів з високим навантаженням, термінальних та 1С серверів.

SSD диски мають високу механічну стійкість, знижене енергоспоживання і високу швидкість роботи, але при цьому вони обмежені за обсягом інформації, яку можна перезаписати на диск. Відповідно, якщо ваша система буде перезаписувати більше 20 Гб даних в день, то при такому навантаженні SSD диск потрібно буде замінити через якийсь час.

Використання SSD дисків підійде для будь-яких високонавантажених проектів. Це можуть бути навантажені сайти, сайти працюють на сучасних CMS, які вимагають одночасного звернення до декількох файлів на диску при генерації сторінки. Їх використання також підійде для зберігання баз даних і завантажувального розділу.

Для того, щоб забезпечити збереження даних, варто вибирати конфігурації серверів з SSD в RAID масивах. Це значно підвищить відмовостійкість і швидкість запису / читання даних. У разі відмови одного або декількох дисків в залежності від рівня RAID-масиву ви все одно буде можливо отримати доступ до даних.

RAID масиви об'єднують кілька дискових пристроїв в єдиний модуль. Варто вибрати сервер з масивами RAID1 або RAID10.

Масив RAID 1 являє собою найпростішу конфігурацію відмовостійкості, де дані копіюються одночасно з одного диска на інший, створюючи дзеркальну копію. Плюс такої конфігурації в тому, що якщо один диск вийде з ладу, інший продовжить працювати. Мінус в тому, що продуктивність при цьому значно знижується, так як обсяг дискових пристроїв скорочується в два рази.

Масив RAID 0 використовується для підвищення продуктивності сервера за рахунок того, що дані записуються на кілька дисків покращуючи операції введення / виводу. Для такої конфігурації буде потрібно мінімум два диска. Мінусом же є низька відмовостійкість. У цьому випадку вихід з ладу одного диска, може спричинити за собою втрату або пошкодження даних так як це вплине на роботу всього масиву.

Масив RAID 10 є комбінацією RAID 1 + 0. Така конфігурація дає високу продуктивність і ідеально підходить для інтенсивно використовуваних серверів з базами даних або будь-якого сервера, що виконує безліч операцій записи. Але потрібно розуміти, що для реалізації такої конфігурації буде потрібно вдвічі більше дисків.

Будь-яка з вищезгаданих конфігурацій може бути реалізована як через програмне так і через апаратне забезпечення, але потрібно враховувати, що реалізація у вигляді програмного забезпечення тягне за собою втрату багатьох переваг продуктивності.

 

Масив RAID 10

 

важливість бекапов

Як би Ви не старалися забезпечити високу ступінь збереження ваших даних, ризики втрати інформації, нехай і мінімальні, але завжди залишатимуться. Навіть якщо Ви виберете для свого сервера конфігурацію з декількома RAID-масивами, може вийти з ладу сам RAID-контролер, та й багато інших чинників можуть вплинути на збереження ваших даних, тому настійно рекомендуємо використовувати систему резервного копіювання і зберігати бекапи на окремому сховищі.

Вибір дата-центру. Надійність понад усе!

Якщо Ви визначилися з комплектуючими і конфігурацією для вашого сервера, залишається тільки вибрати надійний дата-центр. Вибираючи між хостингових компаній потрібно вивчити пропозиції: що входить в послуги, які технічні характеристики і показники заявлені на сайті, чи відповідає їхня дата-центр всім необхідним вимогам до безпеки, чи є засоби захисту від хакерських атак і несанкціонованого доступу до даних навіть у разі збою сервера, чи надається резервне копіювання, а також не зайвим буде ознайомиться з відгуками клієнтів, які давно користуються даними послугами.

Ось основні показники надійності дата-центру і їх кращі характеристики:

  • відмовостійкість – 2N;

  • розподілені потоки – 2; 

  • аптайм – 99,99%;

  • простий (ч / рік) – 0,4;

  • планові роботи без зупинки ЦОД – да.

Є 4 рівня надійності (Tier) і кожному з цих рівнів відповідають різні показники. Дані які ми навели вище відповідають найвищому рівню Tier 4. Рівень Tier 3 ще прийнятний, а Tier 2 і Tier 1 вже поганий вибір, так як зниження описаних показників говорять про більш низькому рівні надійності дата-центру.


Приєднуйтесь до «Хостинг Україна» і Ви отримаєте:

  • якісний і надійний хостинг з хорошим співвідношенням ціна-якість: SSD хостинг, VPS на SSD, Cloud (хмарний) хостинг, хмарний VPS. Виділений сервер або dedicated server.

  • реєстрацію домену за 5 хвилин.

  • Можливість встановити відповідну CMS в один клік. Joomla, Wordpress та інші популярні CMS з підтримкою PHP, Perl, MySQL.

  • Зручне управління через адмін панель - все в одному місці.

  • Інтелектуальну систему захисту.

Цілодобову технічну підтримку , Яка допоможе вирішити будь-які запитання.