Що таке RSS і як його використовувати?

  1. Що таке RSS стрічка сайту?
  2. Що таке RSS канал?
  3. З чого складається RSS?
  4. Імпорт RSS - що це?
  5. Переваги RSS каналу
  6. Як додати на свій сайт RSS
  7. Висновок

Той, хто регулярно переходить на сайти з великою кількістю контенту, помітить невеликий логотип, який виділяється своїм помаранчевим кольором. Це посилання на канал RSS. Ми пояснимо, що це таке і для чого ви можете його використовувати.

Що таке RSS стрічка сайту?

RSS - це скорочення від «Really Simple Syndication». Цей компонент дозволяє виводити контент веб-сайту (наприклад, новини) зовні в спеціальній структурованій формі.

RSS-стрічка - це сучасна форма розсилки. Замість того, щоб отримувати нові статті по електронній пошті, ви можете збирати всі новини, на які підписані, в одному RSS-рідері.

Таким чином, у вас є швидкий огляд нових цікавих статей без необхідності відвідувати всі ресурси окремо. Якщо ви побачили в рідері нову статтю і хочете продовжити читання, просто натисніть на посилання.

RSS може використовуватися для адресної, структурованої доставки інформації з веб-сайту у вигляді тексту, зображень, аудіо і відео. Основна увага приділяється короткій передачі важливої інформації, яку можна порівняти з новинами. Користувач потрапляє в реальний пост тільки при натисканні на посилання. Всі формати даних доставляються через канал RSS.

Що таке RSS канал?

Зміст веб-сайту, доступного в форматі RSS, називається каналом RSS.

Канали являють собою файли, структура яких порівнянна зі структурою «звичайних» HTML-сторінок. Але на відміну від класичних веб-сайтів, RSS-канали призначені для контенту, який регулярно оновлюється.

Щоб мати можливість використовувати RSS-канал, ви повинні підписатися на нього. В основному, такі підписки працюють з більшістю популярних браузерів і поштових програм, іноді також з аудіоплеєрами, такими як iTunes або Winamp. Існують також спеціальні програми читання каналів — рідери, які підходять для управління великою кількістю підписок. Онлайн-сервіси, такі як Google Reader, дозволяють вести огляд каналів RSS на декількох пристроях.

Типові області застосування RSS каналів — це новинні сайти, блоги або подкасти, де користувач хоче бути в курсі останніх подій, не відвідуючи сайт повторно. Крім RSS широко поширений формат Atom. Відмінності від RSS мають технічний характер в структурі коду, і більшість рідерів можуть обробляти обидва формати.

На додаток до огляду підписаних каналів, програма читання зазвичай перераховує заголовки з каналу, яка була обрана в даний момент. Клацання по одному з цих заголовків показує зведення статті, і при наступному натисканні можна відкрити всю статтю.

З чого складається RSS?

Функціональність RSS-каналу дуже проста.

Канал RSS або Atom - це файл XML - абсолютно звичайний текст, якому, як і файлу HTML, присвоюються різні мітки. Файл містить структурований вміст у вигляді тексту, але не містить макета, навігації або іншої додаткової інформації. Для візуального відображення і залучення користувачів для посилання на файл часто використовується будь-який дизайнерський віджет.

Зчитувач каналів може використовувати маркування для розпізнавання часу, коли канал був оновлений або того, хто є автором статті, або в нього можуть бути інтегровані графічні зображення, аудіофайли або посилання.

Програма читання каналів, яка також називається «агрегатор каналів», використовується не тільки для огляду підписок, але і для зберігання інформації про те, які статті вже прочитані, а марковані для подальшого читання, а також може зберігати старі непрочитані статті.

Імпорт RSS - що це?

Імпортом називається приміщення посилання на RSS у рідер, браузер або на сторінку сайту користувача.

На першому етапі плагін веб-сайту робить контент доступним через RSS в форматі XML. Зміст RSS доступно в окремому фреймі по спеціальному посиланню для всіх відвідувачів сайту. Як тільки відвідувач побачить посилання RSS, він також може скопіювати її та використовувати подальшої вставки.

Після імпорту посилання RSS-канал або викликається безпосередньо в браузері, або реалізується в програмі читання RSS, або показується у вигляді фрейму на сайті користувача.

Як тільки канал RSS інтегрується одним з цих трьох способів, програмне забезпечення, яке стоїть за ним, регулярно оновлює канал. Іншими словами, програмне забезпечення регулярно запитує сервер постачальника RSS наявність оновлень. Якщо це так, на першій позиції каналу відразу ж з'явиться новий контент.

Переваги RSS каналу

Власний канал має незаперечні переваги, які допоможуть вашому ресурсу швидше рости і залучати нових користувачів.

  • При використанні скрипта або постачальника послуг фід оновлюється автоматично.

  • Ваші користувачі будуть проінформовані про зміни на вашому сайті без необхідності заходити на нього. При наявності цікавих текстів (найкраще, якщо стрічка містить короткий маркер, тоді весь текст знаходиться на веб-сайті), кількість відвідувачів вашої домашньої сторінки буде безперервно збільшуватися.

  • Багато браузери вказують, що веб-сайт пропонує стрічку новин RSS, і її можна зручно зберегти в браузері в якості закладки каналу.

  • Пошукові системи, такі як Google, можуть читати RSS-канали та дуже добре використовувати їх для збору даних. Це призводить до більшої кількості хітів і найкращих позиціях у видачі.

  • Файл XML також може бути інтегрований в інші додатки за допомогою скрипта Java або PHP.

  • Деякі служби, наприклад, каталоги блогів вимагають файли RSS.

  • Підвищення зручності розсилки. Завдяки гнучкості сучасних рідерів, користувач може переглядати електронні листи як RSS-канали, які відправляються як звичайні інформаційні бюлетені. Розсилки обробляються і відображаються в рідері як канали, що дозволяє швидко переглядати тільки актуальну інформацію.

Переваги каналу в рідері для ваших користувачів:

  • Автоматично оновлювана інформація про новий контент в каналах.

  • Від стрічки можна легко відмовитися від передплати та видалити.

  • Анонімний пошук каналів — реєстрація каналів не потрібно.

  • Ви можете вибрати період оновлення самостійно: ваші користувачі можуть використовувати програму читання каналів, яка оновлює новини кожні 5 хвилин.

  • Своєчасна інформація про повідомлення — користувач відразу ж отримує інформацію про нові повідомлення через програму читання каналів.

Як додати на свій сайт RSS

RSS-стрічка може бути легко вбудована в вашу розсилку. Однак, перш ніж починати, переконайтеся, що ваш канал RSS або Atom дійсний. Спочатку перевірте синтаксис каналу на веб-сайті перевірки, наприклад: https://validator.w3.org/feed/.Falls.

Вам не потрібно програмувати код самостійно - є безліч провайдерів, які надають необхідну технологію. Все, що вам потрібно зробити, це ввести вихідний URL-адресу каналу і скопіювати згенерований HTML-код на свій веб-сайт.

Вам буде потрібно «генератор каналів», це програма, яка генерує HTML-код, необхідний для Інтернету, з вихідного XML-файла. Пошук в Google призводить до достатнього вибору безкоштовних пропозицій. Вам не потрібно нічого встановлювати, просто введіть дані в веб-форму

При необхідності ви можете додати кілька деталей дизайну. Після натискання «Показати мій код» сервіс згенерує HTML-код. Потім введіть отриману URL-адресу в місті на своєму сайті.

Форма генератора подачі зазвичай вже показує попередній перегляд, щоб ви могли безпосередньо оцінити проект. Вбудуйте HTML-код в ваш сайт туди, де повинні з'являтися канали (зазвичай використовується місце поверх хедера або місце біля лівої чи правої колонки меню). Показаний приклад інтегрований в дизайн кінцевого сайту:

Висновок

У період з 2000 по 2020 рік популярність RSS-стрічок безперервно зростала, і тепер практично всі сайти мають власні канали RSS. Це обумовлено не тільки розвитком технологій, але жорсткими вимогами користувачів, які хочуть бути постійно в курсі подій, але не витрачати на пошук новин багато часу – адже достатньо одного погляду на Feed Reader, і якщо новий контент здається вартим прочитання, тоді вже його можна відкрити повністю.

Досвід показує, що Google Reader і Bloglines все частіше використовуються для читання каналів, вони мають підтримку електронної пошти і, ймовірно, аналогічні сервіси будуть грати ключову роль при отриманні новин в майбутньому.

 


 

Реєструйте домен та замовляйте хостинг в компанії «хостинг Україна»

Ми Надаємо якісний та недорогий SSD хостинг від 1$,  VPS на SSD від 12$, Cloud (Сонячно) хостинг від 3$, Сонячно VPS від 6$. Виділений сервер або dedicated server.

Наша цілодобова технічна підтримка допоможе Вам вирішити будь-які питання, що виникають.

Ми піклуємося про наших КЛІЄНТІВ в режимі 24/7/365.