Як очистити кеш браузера?

Всі браузери не тільки показують вам інформацію з відвіданих сайтів, а й зберігають її на комп'ютері або мобільному телефоні. У різних технічних посібниках часто можна прочитати, що вам потрібно видалити кеш вашого мобільного телефону або комп'ютерного браузера, щоб вирішити проблему або підвищити продуктивність. Багато людей просто дотримуються інструкцій в керівництві, не знаючи, що представляє собою кеш-пам'ять і чому її потрібно очищати.

Нижче ми постаралися розкрити особливості використання і видалення кешу і пояснити, що стоїть за цим повсюдно употребляющимся терміном.

Що таке кеш браузера?

Сьогодні під поняттям кешу браузера найчастіше мається на увазі тимчасове сховище для інформації з веб-ресурсів, завантажене при інтернет-серфінгу. При відвідуванні будь-якого ресурсу все його частини і вміст (наприклад, текст, зображення, файли стилів CSS або скрипти JavaScript) переносяться з мережі на комп'ютер і зберігаються на жорсткому диску користувача.

Якщо через деякий час ви знову зайдете на той же ресурс, вам більше не доведеться знову завантажувати всі частини відвідується сторінки. Замість цього браузер може отримати доступ до кешуватися файлу з жорсткого диска і швидше відобразити всі елементи ресурсу.

Однак іноді браузер не помічає, що на сервері є більш новий контент. Замість цього він показує застаріле вміст з кешу. Тоді користувач повинен зайти в програму і очистити буферну пам'ять вручну. Процес кілька різний в різних типах як в десктопових, так і мобільних додатків для серфінгу.

Що являють собою кешувального дані?

Кеш - це визначення особливого типу пам'яті, найбільше застосовується в ІТ-сфері та мережевих технологіях. Він забезпечує оптимальний доступ до повільним фоновим середах без перевитрат процесорного часу і ресурсів машини і діє подібно проміжної буферної пам'яті з швидким доступом.

Саме поняття «кеш» запозичена від французів, його лінгвістичне значення позначає «тайник». Вважається, що він так названий, тому що дані завжди закриті від користувача. Найчастіше поняття «кеш» вживається по відношенню до інтернет-браузерів. Але буферноїпам'яттю володіють і деякі фізичні пристрої комп'ютера, і будь-який автономне ПО, наприклад, десктопових додатки.

Як правило, він використовується для економії витрат машинного часу. Однак, за часів фіксованих ставок в інтернеті кеш більше не економить гроші. Час економиться тільки на застарілих комп'ютерах з вузькими каналами трафіку і низькою пропускною здатністю.

Що відбувається при очищенні кеша?

Кожен браузер при установці створює папку «кеш» і заносить туди всі технічні відомості про земельні ресурси, відвіданих під час вашого інтернет-серфінгу. Вони зберігаються там постійно і реалізуються в міру необхідності при повторних підключеннях.

Перед очищенням кеша браузер звертається до цієї папки – тобто, до зарезервованих сховища даних на жорсткому диску, на якому зберігаються відомості про відвідані ресурсах. Потім він порівнює параметри введені користувачем або виставлені за замовчуванням і стирає записи.

Ці записи назавжди стираються з вінчестера або ЖД мобільного пристрою остаточно і не підлягають відновленню. Якщо ви зайдете на ресурс заново, браузер буде закачувати сторінки повністю і створити новий запис у для кожної.

Для чого потрібно проводити регулярне очищення кешу?

Буферна пам'ять повинна очищатися через рівні проміжки часу через декілька причин. Залежно від ваших налаштувань і активності, через місяць-другий активного серфінгу вона стає досить об'ємною і засмічує значну кількість постійної пам'яті на вашому комп'ютері. Це залежить від наповнення відвіданих сайтів - розмір одного запису може коливатися від 20-30 Кб до цілого мегабайта.

Чим більше інформації зберігається в кеші, тим повільніше буде діяти ваш комп'ютер. Очищення кеш-пам'яті призводить до виправлення накопичених помилок, і продуктивність вашого ПК при серфінгу збільшується.

Якщо браузер неправильно завантажує нову версію, навіть якщо ресурс оновлювався після останнього кешування, застарілий кеш іноді викликає структурні помилки при відображенні на дисплеї. Тоді сторінки ресурсу виглядають так, як ніби вони не повністю завантажені або погано відформатовані. В цьому випадку ви можете ніколи не побачити при відвідуванні нову інформацію, вивішену на ресурсах.

Якщо ж кеш був видалений (очищений), браузер завантажує останню актуальну версію відповідного ресурсу.

Слід також пам'ятати, що очищення даних про відвідані ресурсах підвищує рівень вашої конфіденційності. Якщо ви хочете стерти свої сліди перебування на ресурсі в глобальній веб-мережі, ви повинні регулярно очищати кеш.

Крім прямого стирання записів в браузері вручну, можна використовувати спеціальні програми, які роблять видалення за вас. Наприклад, дуже зручно десктопових ПО CCleaner. Ця багатофункціональна програма і добре чистить кеш, і здатна видаляти всі інші зайві дані і програми, які більше не потрібні, а також чистити реєстр і виправляти помилки в ньому.

В налаштуваннях клінера ви можете вказати кілька параметрів, і вибрати які саме розділи і записи будуть видалені ,.

Як очистити кеш на стаціонарних комп'ютерах

При використанні звичайних комп'ютерів з великим об'ємом пам'яті, проблеми із зайвою кешем проявляються далеко не відразу. Ви можете кілька місяців відвідувати тисячі ресурсів, перш ніж помітите, що відбувається щось не те. Процес очищення для різних стаціонарних дестктопових додатків для серфінгу виглядає по-різному. Нижче ви дізнаєтеся, як здійснити його на персональних машинах.

Як очистити кеш браузера Google Chrome

 

Шлях очищення застарілих даних в цьому серфінгових додатку досить простий. Воно стоїть на першому місці за популярністю і розробники проклали всі зусилля для того, щоб процес був зрозумілий будь-якому користувачеві.

Крок 1.Чтоби почати процес, запустіть меню технічних параметрів, натиснувши комбінацію кнопок «Ctrl» + «Shift» + «Del», - таким чином, ви зітрете всю зайву інформацію однієї стандартної командою.

Або вам слід вчинити по-іншому. Вам потрібно перейти в пункт налаштувань, вибравши значок «Символ» і слідувати подальшої інструкції.

Крок 1. Натисніть Налаштування та виберете «Політика конфіденційності».

Крок 2. Далі потрібно вибрати «Очистити історію браузера».

Крок 3. Введіть період часу, за який слід очистити інформацію, відзначте пункт «Зображення і файли».

Крок 4. Натисніть «Очистити дані» підтвердив операцію з очищення.

Проста очищення історії в Mozilla Firefox

 

Цей браузер недавно став другим за популярністю в світовій мережі, але він дуже любить довантажувати багато зайвих елементів, намагаючись скопіювати з ресурсів все більш-менш цінне для подальшої роботи. Для нього очищення старої інформації відбувається аналогічно.

Крок 1. Ви повинні натиснути «Ctrl» + «Shift» + «Del» і перейти в «Налаштування».

Крок 2. У вікні слід ввести час, за яке ви хочете очистити дані, і встановити прапорець «Кеш».

Крок 3. Далі потрібно підтвердити операцію, натиснувши «Видалити зараз».

Інший шлях очищення:

Крок 1. Виберіть «Символ», перейдіть на Налаштування, а потім на Конфіденційність і безпека.

Крок 2. Далі виберіть файли cookie та дані веб-сайту у верхньому правому куті.

Крок 3. Натисніть пункт «Видалити дані», і, перейшовши до опції «Очистити» завершите операцію.

Просте видалення історії в Safari

 

Раніше Safari дуже стрімко розвивався, але тепер він більше не доступний для ОС Windows. Але ви все ще можете легко очистити кеш на вашому комп'ютері Mac. Однак, в Safari, у вас відсутній вибір для вказівки періоду часу, який має бути порушений.

Швидкий шлях очищення:

Крок 1. При натисканні комбінації клавіш «cmd» + «alt» + «E» весь кеш відразу ж очищається.

Крім того, ви також можете вибрати опцію в рядку меню.

Крок 1. Перейдіть в меню «Інструменти розробника».

Крок 2. Щоб очистити кеш, виберіть «Розробка» в рядку меню

Крок 3. Натисніть «Очистити кеш-пам'ять», завершивши операцію.

Просте видалення історії в Opera

 

Останнім часом цей браузер став більш актуальне для слабких машин, так як при роботі витрачає менше оперативної пам'яті, ніж інші. Як і в інших браузерах, Opera також може очищати кеш за допомогою комбінації клавіш.

Крок 1. Почніть очищення, натиснувши «Ctrl» + «Shift» + «Del» на клавіатурі. Відкриється нове вікно, за допомогою якого ви можете провести видалення зайвої інформації.

Крок 2. Введіть період «з моменту установки», щоб очистити весь накопичений кеш браузера.

Крок 3. Виберіть тип очищення. Галочкою ви активуєте тільки «Зображення і файли в кеші».

Крок 4. Щоб завершити процес, виберіть пункт «Видалити дані браузера».

Крок 5. Придніпровськ, на якій ви перебуваєте.

Просте видалення історії в Microsoft Edge

 

Це досить своєрідний додаток, яке, як і інші продукти корпорації Microsoft, працює по не дуже вдалому алгоритму і завантажує з ресурсів занадто багато зайвого.

Швидке видалення інформації:

Крок 1. Щоб провести швидке очищення, в додатку Edge ви повинні задіяти настройки за допомогою комбінації клавіш «Ctrl» + «Shift» + «Del».

Крок 2. Поставте галочку поруч з пунктом «Кешовані дані і файли» і

Крок 3. Підтвердіть операцію, натиснувши «Видалити».

Крім того, ви можете викликати вікно стандартного видалення:

Крок 1. Натисніть піктограму меню в правому верхньому куті,

Крок 2. Виберіть «Налаштування», а потім виберіть значок замка або «Захист і безпека даних».

Крок 3. Натисніть «Очистити дані», завершивши операцію.

Якщо ви встановили нову версію Edge, засновану на Chromium, ви можете застосувати інструкції, аналогічні видалення інформації в браузері Chrome.

Просте видалення історії в Internet Explorer

 

Останнім часом це додаток для серфінгу втратило свої позиції, але їм як і раніше продовжують користуватися мільйони користувачів по всьому світу. Очищення пам'яті в Internet Explorer не представляє складності і відбувається за три операції.

Крок 1. Тут теж можна швидко відкрити настройки за допомогою комбінації клавіш «Ctrl» + «Shift» + «Del».

Крок 2. Далі вам слід поставити галочку навпроти пункту «Тимчасові файли Інтернету та ресурсів»

Крок 3. Підтвердіть свій вибір кнопкою «Видалити».

Ви також можете отримати доступ до вікна через розділ налаштувань:

Крок 1. Натисніть меню «Налаштування».

Крок 2. Виберіть «Властивості оглядача» і далі перейдіть в «Історія відвідувань».

Крок 3. Завершіть операцію, натиснувши кнопку «Видалити».

Після застосування всі дані будуть стерті з вашого комп'ютера.

Як просто очистити кеш браузера на мобільних платформах

Буферна пам'ять і кеш додатків для серфінгу на мобільних пристроях діє аналогічно стаціонарних комп'ютерів. Якщо ви використовуєте популярні браузери в своєму смартфоні або планшеті, ви можете провести очистку застарілих даних наступним чином:

Просте видалення історії в Google Chrome для системи Android

Як на стаціонарних, так і на мобільних пристроях це додаток лідирує за популярністю серед користувачів. Щоб очистити записи історії, вам слід виконати наступну інструкцію:

Крок 1. Відкрийте програму Chrome і перейдіть в меню вгорі.

Крок 2. Далі знайдіть і виберіть пункт «Налаштування», щоб відкрити його.

Крок 3. Далі виберіть пункт «Конфіденційність». Тепер ви можете легко побачити кнопку «Очистити дані перегляду».

Крок 4. Після натискання цієї кнопки ви можете вибрати елементи, які повинні бути видалені, Для повного видалення інформації натисніть на кнопку «за весь час».

Крок 5. Після вибору натисніть «Очистити дані», завершивши операцію.

Слід врахувати, що це мобільний додаток само по собі досить важкувата і стягує багато ресурсів, тому очищення кешу при активному серфінгу рекомендується проводити не рідше ніж раз на місяць.

Просте видалення історії в Mozilla Firefox (Android)

Багато користувачів продовжують застосовувати цей додаток, хоч останнім часом воно серйозно поступилося свої позиції Chrome. Щоб очистити пам'ять, вам потрібно дотримуватися такої послідовності:

Крок 1. Відкрийте програму Mozilla Firefox і зверніться в пункт «Налаштування» вгорі браузера.

Крок 2. Далі перейдіть в розділ «Очистити особисті дані» і в діалоговому вікні виберіть «Кеш».

Крок 3. Застосуйте дію «видалити дані», вибравши пункт внизу праворуч.

Крок 4. Після вибору параметрів і періоду видалення, натисніть кнопку «Очистити» і завершите операцію.

Просте видалення історії в Opera Mini (Android)

 

Opera Mini позиціонується як ідеальне додаток для контролю над вашими даними.

Щоб прибрати застарілі файли, потрібно провести такі дії:

Крок 1. Запустіть Mini і виберіть значок вдома.

Крок 2. Далі перейдіть до налаштування параметрів. Після цього виберіть пункт "Конфіденційність". Вам доступно кілька функцій – cookies, скидання паролів або історії.

Крок 3. Після вибору потрібних пунктів, слід натиснути на кнопку «Очистити дані браузера» і тоді дані будуть видалені безповоротно.

Apple

Паролі та дані про відвідуваних ресурсах також зберігаються в пам'яті пристроїв iPhone і iPad. Щоб очистити місце в пам'яті і видалити застарілі дані слід виконати наведені нижче інструкції:

Просте видалення історії в Safari (iOS)

Для цього мобільного браузера видалення застарілої інформації проходить буквально в три кліка.

Крок 1. Відкрийте програму і зверніться в пункт «Налаштування».

Крок 2. Вибравши в ньому пункт «Safari». Перед очищенням, ви можете вибрати і видалити дані за певний період часу.

Крок 3. Завершіть операцію, натиснувши кнопу «Видалити історію».

Просте видалення історії в Google Chrome (iOS)

Для Еппл очищення в даному браузері практично не відрізняється від пристроїв на Андроїд.

Крок 1. Коли ви запустите додаток, вам слід перейти в пункт «Налаштування».

Крок 2. Далі вам потрібно вибрати пункт «Конфіденційність». Після цього потрібно прокрутити вниз сторінки.

Крок 3. Виберіть пункт «Очистити дані браузера» і збережіть ваш вибір завершивши операцію.

Як і на Андроїд, в пристроях Еппл цей браузер пожирає неймовірну кількість ресурсів, тому очищення рекомендується проводити досить часто.

Просте видалення історії в Mozilla Firefox (iOS)

Розробники зробили MF дуже зручним і швидким для серфінгу, проте в цьому додатку очищення застарілих даних відбувається без вибору параметрів часу.

Крок 1. Після запуску програми ви повинні вибрати розділ «Налаштування» з трьома рисками.

Крок 2. Далі вам слід перейти в розділ «Конфіденційність».

Крок 3. Наступним кроком буде перехід в розділ «Видалити дані історії користування».

Крок 4. Завершіть операцію, застосувавши дію «Видалити».

Після підтвердження очищення всі дані застарілого кешу будуть видалені безповоротно. Вся процедура дуже проста і займає всього хвилину часу.

підсумок

Сучасні браузери дозволяють відкривати безліч вкладок одночасно і зручно ними користуватися, так що ми не дуже стежимо за кількістю відвіданих ресурсів. Однак після сотень завантажених сторінок, зручність роботи в них значно знижується.

Пам'ятайте – своєчасне очищення cookies, завантажених елементів і контенту, і особливо контроль за яку вони займають пам'яттю істотно покращує серфінг в мережі і не допускає засмічення ваших мобільних або стаціонарних пристроїв зайвою інформацією.

Можливо, в кеші вашого браузера є застарілі дані, які викликають помилки або не дозволяють завантажувати нові файли з новим вмістом і функціями з сервера веб-сайту. Очищення буфера пам'яті гарантує, що всі файли ресурсів будуть оновлені під час наступного відвідування і відобразять актуальну інформацію.


замовляйте хостинг івибирайте домен в компанії «Хостинг Україна».

У нас якісний і надійний сервіс, зручне система управління через адмін-панель, інтелектуальні системи захисту ітехнічна підтримка , Яка допоможе вирішити всі виникаючі питання в будь-який час доби.

Будь тариф нашого хостингу підійде для Wordpress. Ви можете вибрати саме той пакет, який максимально відповідає потребам вашого проекту: SSD хостинг від 1$,  VPS на SSDвід 12$, Cloud (хмарний) хостинг від 3$, Хмарний VPS від 6$. Виділений сервер або dedicated server.

Ми розробили систему автоматичного тестування сайту, це дасть Вам можливість перевірити десятки показників і налаштувань сайту і домену. Перевірить правильність параметрів конфігураційного файлу WordPress, підключення до бази даних, налаштувань тим і модулів. Перевірить, чи правильно встановлена параметра php_memory_limit.

Приєднуйтесь до «Хостинг Україна» і ми подбаємо про технічну сторону вашого бізнесу.