Що таке Канбан?

Робота, пов'язана з проектами, неухильно розширюється, і її обсяг зростає у всіх країнах і галузях – цей тенденція, яка спостерігається протягом останніх 20 років.

Метою ж методів управління проектами є підвищення ефективності і цілеспрямованих дій співробітників. Це означає, що різні підходи мають більше підсумкове значення, як для отримання якісного продукту, так і для згуртування команди учасників.

Сьогодні широко використовуються не тільки класичні методи, але і нові підходи, в тому числі гнучке управління проектами.

Що таке Kanban-методологія?

Канбан родом з Японії. Toyota розробила систему для себе ще в 1947 році. Це пояснює назву: комбінація двох японських складів кан і бан, що приблизно означає «сигнальна карта».

Kanban - це гнучкий метод еволюційного управління змінами в проектах. Це означає, що існуючий процес вдосконалюється невеликими кроками (еволюційно). У підсумку, роблячи багато невеликих змін (а не одне велике), ми зменшуємо ризики для всього проекту в цілому.

Крім того, досить м'який стиль КАНБАН, як правило, призводить до меншого опору з боку залучених в проект учасників.

Переваги методів Канбан

  1. Цей підхід має власні перевагами, в порівнянні з методологією Scrum.
  2. Швидко створює високий рівень прозорості в ході роботи над проектом і при виникненні гострих проблем.
  3. Призводить до скорочення часу пропускної здатності для робочих пакетів.
  4. Може використовуватися не тільки в чистій розробці програмного забезпечення, але і в таких областях, як технічне обслуговування, системне адміністрування, маркетинг або продажу.
  5. Забезпечує невеликий рівень опору при введенні в команду.

Як працює kanban board?

Першим кроком в поданні Kanban є візуалізація існуючого робочого процесу, роботи і проблем.

Це зроблено у формі дошки Канбан, яка, наприклад, складається з простої дошки і заміток або облікових карток. Кожна карта на дошці є завдання – виконану, невиконану або очікувану до виконання.

Одна ця проста міра призводить до великої прозорості в розподілі роботи та існуючих вузьких місць.

Далі, робота в процесі (WIP) обмежується, тобто, існує межа кількості паралельних завдань.

З одного боку, це зменшує багатозадачність, з іншого боку, менша кількість WIP означає, що кожна окрема задача може бути виконана швидше, ніж раніше. Канбан знає різні механізми обмеження WIP, найбільш поширеними з яких є так звані обмеження стовпців. Наприклад, в колонці «Stories» можна повісити тільки 3 заявки. Обмеження означають, що проблеми ми повинні вирішувати активно, а не обходити їх.

В основі Kanban лежить концепція Flow. Це означає, що квитки повинні проходити через систему настільки рівномірно, наскільки це можливо, без тривалого очікування або блокування. Все, що перешкоджає потоку, має бути критично досліджено. Для цього Канбан знає різні техніки, метрики і моделі. Якщо вони застосовуються послідовно, Kanban може привести до створення культури безперервного вдосконалення (кайдзен) в компанії.

Методологія kanban vs scrum

Двома найбільш поширеними гнучкими методами управління проектами є Scrum і Kanban.

Обидва підтримують принципи і цінності гнучкого маніфесту. І обидва методи націлені на вирішення складних проблем з чітким уявленням про масштаби, як і терміни проекту, а також на ефективне і людяне їх рішення, проявляючи гнучкість щодо змін і маючи більший контроль в порівнянні з іншими методами.

Однак не слід забувати, що одні тільки ці принципи і не гарантують успіх гнучкого підходу. Це найбільше непорозуміння при використанні інструментів для швидкої розробки продуктів. Тільки дисципліна, комунікація та висока мотивація можуть усунути перешкоди, уникнути втрат і привести проект до успіху.

Гнучкі методи легко зрозуміти, але важко освоїти, тому що вони засновані на системі компонентів співпраці, особливо людей, які працюють разом над проектом.

Кanban і Scrum - подібності

  1. Обидва методи працюють за принципом тяги: в Scrum робочий простір використовується для планування спринту, в Kanban - для всієї дошки.
  2. Скрам і Канбан обидва забезпечують швидке вирішення завдань.
  3. Команди організовуються самі.
  4. План релізів оптимізований в Scrum і Kanban: для цього Scrum використовує командну швидкість, Kanban використовує час виконання замовлення.
  5. «Limit your WIP» - це канбан для зміни статусу. WIP розшифровується як Work In Progress, і, по суті, запит говорить: не надто багато відразу. У Scrum спринт обмежує кількість завдань, які необхідно виконати.
  6. Обидві моделі процесів покладаються на збільшення поставляється програмного забезпечення, які будуть випускатися швидко і часто.
  7. Прозорість покликана показати потенціал оптимізації і, отже, підвищити ефективність. У Scrum, Scrum Master, по суті, демонструє його, а в Kanban це обумовлено зацікавленими сторонами і керівництвом, за умови, що вузькі місця показані межами WIP.

Кanban і Scrum - головна відмінність

Канбан не має певної ролі в корпоративній культурі. Досвід його використання показує, що реалізація гнучкого методу без наставництва підготовленого тренера часто призводить до зменшення ефективності і не призводить до бажаного успіху.

Відповідальність за продукт в Scrum лежить на власнику продукту. Канбан не вказує, хто відповідає за визначення та визначення пріоритетів вимог.

Кanban і Scrum – порівняння методології

Основна відмінність між цими двома методами полягає в тому, що Scrum фокусується на итеративной розробці продуктів, а Kanban - на постійному поліпшенні процесів.

За допомогою Scrum можна розробити продукт за бажанням клієнта. У Kanban основна увага в проекті приділяється коротким термінам і оптимізації втрат. Він фокусується на виявленні слабких і вузьких місць процесу.

У той час як Scrum Pro Sprint працює над створенням автономного продукту, Kanban прагне оптимізувати сам процес.

Підсумок

При розробці програмного забезпечення, як і раніше найчастіше застосовується Scrum. Канбан ж рекомендується застосовувати в командах підтримки або обслуговування, де вирішуються завдання є складними технічно, але зазвичай не складними за структурою виконання.


Ми пропонуємо найкращий віртуальний хостинг для сайтів на Joomla, Wordpress та інших популярних CMS з підтримкою PHP, Perl, MySQL.

Просто виберіть домен , замовте хостинг і встановіть CMS в один клік.

Вибирайте пакет послуг, який максимально відповідає потребам вашого проекту: SSD хостинг від 1$, VPS на SSDвід 12$, Cloud (хмарний) хостинг від 3$, Хмарний VPS від 6$. Виділений сервер або dedicated server.

Наша технічна підтримка , Працює в режимі 24/7/365 і Ви завжди зможете отримати кваліфіковану допомогу, якщо виникнуть питання.