Скільки живе доменне ім'я?

Підбір та реєстрація доменного імені в тій чи іншій доменній зоні – необхідні складові процесу створення сайту. Хоч реєстрація і платна, вона все ж не означає придбання його на необмежений термін. Реєстрація домену - це, по суті, право на управління доменом протягом оплаченого періоду. При здійсненні реєстрації, запис про домен вноситься до реєстру доменних імен, а по закінченню свого життєвого циклу - домен з реєстру видаляється.

Перед запуском власної справи рекомендуємо подумати над назвою домену і обов'язково перевірити, чи вільно воно. Якщо ім'я не зайнято - можете вважати, що половина справи вже зроблено. Далі вам потрібно перевірити, чи було воно задіяно раніше.

Якщо ім'я чисте – ви отримуєте повністю новий домен з нульовим вагою ранжирування в пошукових системах, який доведеться піднімати самому. Якщо ж ім'я вже використовувалося раніше, то слід було б перевірити, чи не перебуває воно в чорному списку у пошукових систем.

У даній статті ми розглянемо інформацію про те, що ж являє собою життєвий цикл домену і що потрібно знати про період його існування.

Як виходить, що я купую доменне ім'я, а воно вже було в користуванні раніше?

Так, такі ситуації теж не рідкість. Багато хто робить бізнес на перепродажі доменних імен з ваговим рейтингом і відвідуваністю. З таким URL набагато легше запустити нову справу, оскільки сайт буде знаходитися вище в рядку пошукових систем.

Трапляється і так, що знаходиться ім'я, яке вже раніше функціонувало, але термін його життя не був продовжений попереднім господарем. В такому випадку, домен йде у вільний доступ.

Кожен домен має свій період життя, який вказаний в контракті реєстрації. Якщо клієнт не продовжує домен по закінченню реєстраційного періоду, то в такому випадку відбувається його видалення. А після цього з'являється можливість повторної реєстрації.

Кожен домен, в залежності від зони, має свій період реєстрації. Він становить від 1 до 10 років.

Періоди життя українських та міжнародних доменних зон

У національних та міжнародних доменних зон різний період життя. Серед внутрішніх, домени .UA , .COM.UA , .ORG.UA , NET.UAє найпопулярнішими в колі українських користувачів.

Національні доменні зони

Національні доменні зони

 

Національні домени мають відмінності один від одного по терміну реєстрації та періоду життя.

Мінімальний термін реєстрації: 1 рік.

Максимальний термін реєстрації: .NET.UA – 2 роки, .UA, .COM.UA, .ORG.UA – 10 років.

Період продовження: від 60 до 90 днів. Він стартує за 60 днів до закінчення періоду реєстрації домену і триває 30 днів після закінчення цього періоду. Якщо доменне ім'я не продовжується протягом заявленого часу, воно знімається з делегування.

Період відновлення: якщо власник не скористався можливістю продовжити домен в потрібний період, доменна зона потрапляє в Redemption Period. Іншими словами, в період відновлення – це термін, за який домен можна відновити, але за підвищеною ціною, яка встановлюється адміністратором кожної доменної зони індивідуально. Але не всі домени потрапляють в Redemption Period, наприклад у зон UA, .COM.UA, .ORG.UA він є, а у NET.UA – немає.

Період видалення: на 31 день після того, як закінчиться термін реєстрації домену, відбувається видалення з реєстру доменних імен. Винятком служать вихідні, святкові та дні після вихідного. В день видалення доменне ім'я набуває статусу pendingDelete.

Міжнародні доменні зони

Міжнародні доменні зони

 

Міжнародні доменні зони відрізняються від регіональних часом продовження, відновлення і видалення.

Мінімальний термін реєстрації: 1 рік.

Максимальний термін реєстрації: від 1 року до 10 років.

Період продовження: 40 днів. В цей час продовження обійдеться покупцеві за звичайною вартістю.

Період відновлення: якщо по закінченню періоду продовження користування доменним ім'ям не було продовжено, він переходить в Redemption Period. В цьому випадку повернути його можна в 5-10 разів дорожче, ніж продовжити. Redemption становить 30 днів.

Період видалення: якщо ім'я не було продовжено, то воно потрапить до реєстру видалення – це відбувається на 71-й день. В цьому випадку, відновити або продовжити його вже неможливо.

Як перевірити термін домену

Інформація про термін домену може знадобитися в ряді ситуацій:

  1. Для контролю статусу власного домену (як альтернатива кабінету управління доменом).

  2. Для визначення причини відсутності роботи сайту. Сайт може перестати відображатися по ряду причин, в тому числі і через закінчення терміну дії домену.

  3. Для відстеження домену конкурента і при бажанні заволодіти привабливим доменом.

Щоб визначити, на якому етапі свого життєвого циклу знаходиться домен, і для контролю за своєчасною оплатою, існує спеціальний сервіс – whois. 

Щоб скористатися сервісом, перейдіть за посиланням https://who.is, вкажіть домен і подивіться інформацію про нього. Таким чином можна дізнатися термін закінчення домена, дату, коли була проведена реєстрація домену, а також коли було останнє оновлення інформації.

висновок

Якщо не продовжити доменне ім'я, то за підсумком воно пройде через процес видалення і знову надійде у вільний реєстрацію. Якщо сайт існував досить довгий період часу, при цьому заробивши вага в рейтингу пошукових систем, але з яких-небудь причин його функціонування підійшло до кінця і домен став доступний, то це хороший шанс роздобути ім'я вже не з нульовими показниками SEO.

Якщо ви плануєте і далі використовувати доменне ім'я, радимо якомога швидше його продовжити. Навіть якщо ви ще не прийняли остаточне рішення, або не впевнені в подальших планах, але ваш сайт вже отримав якийсь фідбек і відвідуваність, втратити назва буде набагато проблемний, ніж продовжити його.


замовляйте хостинг івибирайте домен в компанії «Хостинг Україна».

У нас якісний і надійний сервіс, зручне система управління через адмін-панель, інтелектуальні системи захисту ітехнічна підтримка , Яка допоможе вирішити всі виникаючі питання в будь-який час доби.

Будь тариф нашого хостингу підійде для Wordpress. Ви можете вибрати саме той пакет, який максимально відповідає потребам вашого проекту: SSD хостинг, VPS на SSD, Cloud (хмарний) хостинг, хмарний VPS. Виділений сервер або dedicated server.

Ми розробили систему автоматичного тестування сайту, це дасть Вам можливість перевірити десятки показників і налаштувань сайту і домену. Перевірить правильність параметрів конфігураційного файлу WordPress, підключення до бази даних, налаштувань тим і модулів. Перевірить, чи правильно встановлена параметра php_memory_limit.

Приєднуйтесь до «Хостинг Україна» і ми подбаємо про технічну сторону вашого бізнесу.