Що таке «хлібні крихти» на сайті і навіщо вони потрібні?

  1. Навіщо потрібні хлібні крихти на сайті?
  2. Найбільш поширені види крихт
  3. Динамічні хлібні крихти
  4. Хлібні крихти засновані на історії відвідування
  5. Хлібні крихти з списком, що випадає
  6. Яким сайтам потрібні хлібні крихти?
  7. На що впливають хлібні крихти?
  8. Позиція пошукових систем
  9. Чому хлібні крихти так важливі для просування сайту
  10. Чи потрібно робити хлібні крихти на мобільній версії?
  11. Якісна внутрішня перелінковка
  12. Як зробити правильні хлібні крихти?
  13. Мікророзмітки для хлібних крихт в сніпеті
  14. Через що ж Rich Snippets так актуальне при видачі?
  15. Як додати хлібні крихти для WordPress?

Система хлібних крихт (англ. Bread-crumbs) – являють собою різновид альтернативної навігації. Вона вказує місце розташування користувача на ресурсі взагалі або на окремому розділі сайту.

У переважній випадку крихти є невеликим меню, розташоване у верхній частині сторінки і використовуються в якості навігаційної допомоги. Вони позначають послідовність переміщення від поточної точки перебування візитера до домашньої сторінки або початку розділу.

Назва взято з німецької історії про Гензель і Гретель, в якій обидві дитини розкидають крихти по шляху, щоб знайти дорогу додому. Як і в історії, хлібні крихти на ресурсах допомагають відвідувачам простежити шлях до початкової точки входу.

Навіщо потрібні хлібні крихти на сайті?

На ресурсах, які мають безліч сторінок, категорій та розділів, навігація із застосуванням хлібних крихт в рази підвищує зручність орієнтування для користувачів.

Якщо ж говорити про UX, то хлібні крихти скорочують кількість кліків, які потрібно буде виконати відвідувачеві ресурсу, щоб перейти в іншу частину сайту. Тобто вони покращують доступність розділів і категорій, а, відповідно, збільшують і швидкість переміщення по ним. Це дає позитивний досвід користувачів, а значить, зростає ймовірність повернення відвідувача на ресурс.

Такі меню також є ефективним візуальним рішенням, яке вказує точну дислокацію користувачів ієрархії ресурсу, що робить їх релевантним джерелом контекстної інформації для таргет сторінок. Тобто людина відразу розуміє, де він знаходиться і в який розділ може перейти.

Навіщо потрібні хлібні крихти на сайті?

 

Зазвичай ви можете знайти крихти на ресурсах, які мають велику кількість контенту, організованого в ієрархічному порядку. Ви також бачите їх на сайтах, які мають більше одного кроку, де вони функціонують подібно індикатору виконання.

У своїй простій формі хлібні крихти є горизонтально розташовані текстові посилання, розділені символом «більше ніж» (> ); символ вказує рівень цієї сторінки щодо посилань на сторінку поруч з ним.

Найбільш поширені види крихт

Хлібні крихти на основі ієрархії

Являють собою ієрархічне (або засноване на розташування) меню. Це типові хлібні крихти, які ви можете знайти в блогах або на сайтах з простою ієрархічною структурою.

Ось приклад з Amazon:

Найбільш поширені види крихт

 

Динамічні хлібні крихти

Цей різновид крихт заснована на атрибутах. Такі хлібні крихти використовуються в разі, коли продукт має багато параметрів, і слід хлібних крихт відображає це, щоб спростити навігацію.

Ось приклад сайту електронної комерції:

Динамічні хлібні крихти

 

Зверніть увагу, що хлібні крихти допомагають користувачам вибирати різні атрибути продукту, не залишаючи поточної сторінки.

Хлібні крихти засновані на історії відвідування

Шлях до хлібної крихті будується на основі сторінок, які відвідав користувач. Це не дуже хороша практика SEO веб-дизайну, і вона використовується не дуже часто.

Хлібні крихти з списком, що випадає

В даному випадку мова йде про додаткове вкладеному підміню. Це дуже зручно для користувача, так як при натисканні він може перейти в пов'язані категорії.

Хлібні крихти з списком, що випадає

 

Яким сайтам потрібні хлібні крихти?

В першу чергу хлібні крихти потрібні ресурсів з великою кількістю розділів. Типовим прикладом є сайти електронної комерції, в яких велика різноманітність продуктів згруповано в логічні категорії. З іншого боку, чим більше на сайті навігаційних елементів, тим краще реагують користувачі.

Навіть якщо ваш проект складається з десяти сторінок в трьох розділах, все одно краще додати крихти, щоб покращити сприйняття відвідувачів і реакцію пошукових систем.

Відмінний спосіб визначити, чи виграє веб-сайт від навігації по хлібним крихтам, - створити карту сайту або діаграму, що представляє архітектуру навігації, а потім проаналізувати, поліпшать чи хлібні крихти здатність користувача переміщатися всередині і між категоріями.

На що впливають хлібні крихти?

Існує три основних групи факторів, на які впливають хлібні крихти:

  • час знаходження відвідувачів на сайті;

  • відсоток повернулися відвідувачів;

  • підвищення рейтингу видачі.

Поліпшення показників будь-якого з них сприяє зростанню ресурсу, а значить, призводить і до підвищення ваших продажів або впізнаваності бренду.

Позиція пошукових систем

Google і Яндекс підкреслюють важливість хлібних крихт у всіх своїх документах і довідниках по SEO.

Причина проста: траси Breadcrumb складаються зі слів, причому найчастіше з ключових і їм є що запропонувати, як роботам пошукових систем, так і користувачам. Пошуковики використовують їх, щоб краще зрозуміти, як влаштований ваш ресурс, що значно збільшує частоту візитів робота і поновлення позицій у видачі.

Як кажуть на Хабре: погодуйте своїми хлібними крихтами гуглі-гуглі і вони будуть повертатися до вас знову і знову.

Чому хлібні крихти так важливі для просування сайту

Крихти є важливим елементом SEO-дружнього сайту з кількох причин:

  • Вони полегшують навігацію - це основна роль хлібних крихт, і тому користувачі люблять їх.

  • Вони заохочують людей відвідувати більше сторінок веб-сайту, перш ніж вони виходять, і таким чином вони знижують показник відмов.

  • Вони гарні для використання додаткових ключових слів в SEO.

Є дві головні причини, через які хлібні крихти гарні для оптимізації та підвищення рейтингу видачі.

По-перше, вони допомагають пошуковим роботам на етапі сканування і індексації. Роботи-сканери можуть ідентифікувати хлібні крихти і використовують структуру їх розмітки для збору додаткової інформації про веб-сторінці і ресурсі.

По-друге, Google не тільки показує постійне посилання на сторінку, але і відображає інформацію про крихтах в пошуковій видачі.

Наприклад, постiйне посилання на сторінку нижче: https://www.ukraine.com.ua/ але оскільки там є оптимізовані для SEO крихти, вони показують підрозділи навігації в результатах, що дає користувачам можливість заздалегідь дізнатися, куди вони потраплять.

Чому хлібні крихти так важливі для просування сайту

 

Чи потрібно робити хлібні крихти на мобільній версії?

Якщо ви вирішили залишити хлібні крихти видимими на мобільних пристроях, переконайтеся, що розмір шрифту досить великий, щоб посилання можна було легко натискати. Звичайною практикою є або приховувати крихти на мобільних телефонах, або робити їх схожими на кнопки.

Ось приклад мобільного крихти:

приклад мобільного крихти


 

Якісна внутрішня перелінковка

Щоб оптимізувати ваші хлібні крихти, ви можете застосувати кілька рекомендацій.

Переконайтеся, що хлібні крихти включені і видно користувачам. Багато веб-дизайнери схильні приховувати сліди крихт, тому що вважають, що списки в меню і підміню не відповідає дизайну.

Це не завжди так. Подивіться на перший приклад, наведений вище, і зверніть увагу на те, наскільки корисна ланцюжок хлібних крихт. При цьому категорії ясні, а дизайн вдало реалізований і добре вписується в колірну гаму ресурсу.

Як зробити правильні хлібні крихти?

Для поліпшення видимості, ви повинні прописати схему відображення крихт в своєму ресурсі. Причина, по якій хлібні крихти відображаються разом з URL-адресами в результатах пошуку Google, полягає в тому, що на веб-сайті включена розмітка схеми хлібних крихт і робот вносить її в видачу.

Що таке розмітка схеми? Це спосіб виділити певні області вашого веб-сайту пошуковим роботам, щоб вони могли краще зрозуміти, як влаштована сторінка.

Вводячи відповідні елементи коду на ваші HTML-сторінки (це називається структурованими даними), ви забезпечите пошуковикам більше актуальних відомостей про розділи і категоріях вашого ресурсу.

Добре відформатовані крихти покращують свідчення, пов'язані з отриманням фрагментів меню в пошуковій видачі.

Ось як можна додати схему крихти на ваш сайт:

Ось як можна додати схему крихти на ваш сайт

 

Для додавання хлібних крихт є відповідна схема. Вона має такі обов'язкові властивості:

  • Елемент - URL сторінки для певного елемента.

  • Назва - назва крихти.

  • Положення - положення цього елемента в сліді крихти.

Ось як виглядає код для книгарні:

Крихти: Книги – Автор - Анна Лики – Слуги Правосуддя

Крихти: Книги – Автор - Анна Лики – Слуги Правосуддя

 

Мікророзмітки для хлібних крихт в сніпеті

Rich Snippets (синонім «багаті результати») - це звичайні результати видачі Google з відображенням параметрів структурної розмітки. Ці додаткові дані зазвичай беруться з інформації, отриманої роботом з HTML-коду сторінки. Найбільш популярні різновиди Rich Snippet включають аналітику, рейтинги, рецепти, рекомендації та події.

Через що ж Rich Snippets так актуальне при видачі?

Класичні результати видачі Google або Яндекс відображають три категорії даних:

  • тег заголовка;

  • мета-опис;

  • URL.

Через що ж Rich Snippets так актуальне при видачі?

 

Це типовий «фрагмент». Rich Snippets можна отримати, якщо ви візьмете звичайний фрагмент і додасте до нього мікророзмітки. В даному випадку використовується не тільки крихти в меню, але і розмітка рейтингу і кількості голосів.

Ось приклад «багатих результатів»:

Ось приклад «багатих результатів»

 

Навіть при першому погляді, результати із зірочками і цифрами більш привабливі на вигляд, ніж звичайні результати пошуку – і це призводить до більш високого показника CTR (кількості кліків).

Як додати хлібні крихти для WordPress?

Найбільш популярний для цієї CMS плагін оптимізації Yoast. У ньому розробниками реалізована вбудована підтримка хлібних крихт. Після активації на вашому сайті хлібні крихти можна налаштувати, перейшовши в розділ SEARCH APPEARANCE > BREADCRUMBS.

Як додати хлібні крихти для WordPress?

 

Як ви можете бачити вище, ви можете налаштувати ряд показників, пов'язаних з відображенням хлібних крихт.

Інформація про відповідною схемою автоматично додається на всі ваші веб-сторінки. Для цього використовуються теми Genesis (WordPress) - теми, засновані на плагіні Genesis.

Коли ви використовуєте замість WordPress іншу CMS або застосовуєте іншу тему, найкраще спочатку перевірити, чи активована в принципі схема хлібних крихт на вашому ресурсі. Перейдіть до тестріровочному плагіну структурованих даних і введіть URL-адресу однієї зі сторінок, на яких включені хлібні крихти.

Якщо з запитами на показ додаткової інформації все в порядку, ви побачите праворуч результати з 0 помилками і 0 попередженнями.

перевірка мікророзмітки крихт

 

В даному випадку тест показує правильність висновку інформації.

Якщо тест видав помилки, попередження або ви не бачите елемент списку хлібних крихт, це означає, що структуровані дані хлібних крихт введені невірно або не підтримуються вашої CMS. Кращий спосіб це виправити - ввести необхідний код вручну на всі діючі сторінки HTML.

На закінчення можна сказати, що тенденція використовувати хлібні крихти міцно закріпилася практично на всіх типах ресурсів. Виняток становлять хіба що Лендінгем Пейджес (посадочні сторінки), на яких актуальна інформація розміщується повністю.

 

 

Реєструйте домен і замовляйте хостинг в компанії «Хостинг Україна».

Ми надаємо якісний і не дорогий SSD хостинг від 1$, VPS на SSDвід 12$, Cloud (хмарний) хостинг від 3$, Хмарний VPS від 6$. Виділений сервер або dedicated server.

Наша цілодобова технічна підтримка допоможе Вам вирішити будь-які запитання.

Ми дбаємо про наших клієнтів в режимі 24/7/365.